El Drenatge Limfàtic Manual (DLM), mètode original Dr. Vodder, és la tècnica manual clau en el tractament dels edemes limfàtics.

Consisteix en realitzar maniobres manuals per empènyer la limfa cap els capil·lars limfàtics (de forma superficial, lenta i rítmica, per adequar-se a les característiques dels capil·lars limfàtics), drenant d’aquesta manera els teixits extracel·lulars, tant d’excés de líquid com de restes metabòliques, proteïnes i greixos acumulats que no estan realitzant cap funció.

La seva finalitat és recuperar l’equilibri del teixit connectiu laxe i dels líquids que l’ocupen, però no és l’únic efecte beneficiós a la salut: el DLM produeix efecte drenant, neural, sobre la musculatura i sobre el sistema immunològic.

Efectes del Drenatge Limfàtic Manual (DLM), mètode Dr. Vodder

Efecte drenant

Actua sobre els capil·lars limfàtics, sanguinis i sobre el líquid intersticial. Aquest efecte es produeix per l’efecte mecànic de compressió i descompressió de la tècnica de DLM, que imita l’automassatge fisiològic dels teixits, potenciant el moviment del líquid intersticial, activant el flux limfàtic tot afavorint l’entrada de la limfa als capil·lars limfàtics.

El fet de que s’activi l’entrada de limfa als capil·lars limfàtics afavoreix l’equilibri de l’interstici, és a dir, del teixit connectiu laxe, ja que s’absorbeixen restes cel·lulars i molècules de proteïnes i greixos que no es troben en una situació funcional.

En els casos d’insuficiència circulatòria limfàtica d’una zona, el DLM potencia la circulació per altres vies secundàries existents que el cos no estava utilitzant. És un tractament imprescindible en els casos de limfedema, tant primari com secundari, juntament amb els embenats i millores en els hàbits de salut i mobilitat de les extremitats.

És a dir, el DLM facilita la neteja dels teixits per a afavorir el seu equilibri, que alhora farà que disminueixin les molèsties i dolor per l’excés de líquid i partícules restants, a més de millorar l’aspecte de la pell.

També l’absorció de medicaments i altres substàncies per via tòpica es veu afavorida, ja que es desobstrueixen els conductes secretors i s’estimulen les terminacions nervioses.

Efecte neural

Actua sobre el sistema nerviós neurovegetatiu i sobre la inhibició dels estímuls dolorosos.

Produeix un efecte sedant i relaxant per activació del sistema nerviós parasimpàtic, degut al ritme lent, monòton i la suavitat de la tècnica.

Disminueix el dolor per l’activació dels mecano-receptors de la pell (corpúsculs de Pacini) a través dels diferents estímuls que percep el tacte. Aquests estímuls viatgen fins la medul·la espinal, per després arribar a la neurona ganglionar, que a través d’una branca col·lateral, forma una sinapsi que bloqueja els estímuls sensitius provinents d’un nociceptor, és a dir, d’un receptor del dolor.

Efecte sobre la musculatura

Sobre la musculatura llisa: regula el peristaltisme de les parets intestinals, millorant l’estrenyiment del tipus espàstic i atònic; tonifica les parets dels vasos sanguinis; potencia el moviment rítmic dels angions, millorant la circulació limfàtica, a més a més de l’efecte mecànic de la tècnica sobre ella.

Sobre la musculatura estriada: Regula el to muscular de les fibres musculars, especialment quan hi ha hipertonies. També actua augmentant el to muscular en hipotonies.

Efecte sobre el sistema immunològic

Millora l’estat del líquid extracel·lular, que és el mitjà en el que viuen les cèl·lules. En persones immunitàriament deficients, s’ha observat com potencia el seu sistema immunològic, al comprovar un augment de les immunoglobulines A, que són defenses que actuen a nivell de les mucoses.

Quines indicacions té?

El DLM és la tècnica clau i imprescindible en el tractament dels limfedemes primaris i secundaris, i també és un instrument complementari en altres patologies.

El DLM està indicat en:

Edemes limfostàtics d’origen traumàtic: hematomes, fuetada cervical, distensions, post luxacions articulars, post lesions lligamentoses de genoll i menisc, trencament de fibres musculars, post fractures, distròfia de Sudeck.

Edemes limfostàtics locals per intervencions quirúrgiques: braços, cames, ortopèdiques, maxil·lofacial, cicatrius, endopròtesi de maluc, altres (cesària, histerectomia, cirurgia plàstica, post cirurgia vascular, etc.).

Trastorns osteomusculars i del teixit conjuntiu: reumatisme poliarticular agut, poliartritis crònica progressiva, espondilitis anquilopoiètica, artropaties (psoriàsica, al·lèrgica, diabètica, per gota, etc.), reumatisme de les parts toves (tendinitis, tendomiositis, bursitis, epicondilitis, periartritis escàpulo-humeral, síndrome de la corredera del carp, coxartrosi, contractura de Dupuytren), osteoporosi, lumbàlgies, ciatàlgies, tortícoli espasmòdica, trastorns comuns del peu (hallux valgus (galindons), fractura metatarsiana, etc.).

Edemes locals del sistema nerviós central i perifèric: cefalàlgies, trastorns auditius, acúfens, síndrome de Menière, neuràlgia del trigemin, paràlisi facial.

Trastorns neurològics: Dolors psicosomàtics, braquiàlgia nocturna, esclerosi múltiple, parèsies, síndrome de Down.

Trastorns neurovegetatius: Estrès, insomni, distonia neurovegetativa.

Trastorns vasculars perifèrics: Limfedema o edema limfostàtic primari, lipedema, edema venós postural, claudicació intermitent, flebedema, síndrome post-trombòtic, edema premenstrual, edema venós a l’embaràs.

Patologies cròniques de les vies respiratòries altes i auditives: sinusitis, amigdalitis, otitis crònica i otitis serosa, refredats crònics i de tipus al·lèrgic.

Trastorns pulmonars: Asma bronquial, bronquitis crònica, bronquitis emfisematosa i asmàtica.

Afeccions dermatològics: Úlceres per pressió, úlceres vasculars, cremades, queloides (cicatius).

Afeccions abdominals: Estrenyiment, flatulència, males digestions, dolors menstruals.

Malalties sistèmiques del teixit conjuntiu: Lupus eritematós, esclerodèrmia, mixedema, periartritis i arteritis de cèl·lules gegants, poliomiositis i dermatomiositis.

Afeccions oftalmològiques: Glaucoma, seqüeles de despreniment de retina, retinopaties vasculars.

Altres indicacions terapèutiques: Complement a les dietes d’aprimament, cures generals a la dona gestant, cremades de 1r, 2n i 3r grau i eritema solar.

Tractaments estètics: Cel·lulitis (paniculopatia edematosa fibroescleròtica), rosàcia, telangiectàsies, Couperose, acnè, flaccidesa, arrugues facials, prevenció d’estries, neteges de cutis, tractaments postquirúrgics de medicina estètica i plàstica, retenció de líquids a les extremitats inferiors, cames cansades, varius lleus, tractament complementari de la mesoteràpia i de tractaments dietètics.

Té contraindicacions?

Sí, té contraindicacions absolutes i altres relatives.

Les contraindicacions absolutes són: Càncer, infeccions agudes, trombosi, flebitis, tromboflebitis, edema cardíac, varius tortuoses i amb relleu (contraindicat el drenatge damunt de les varius i a les zones que drenin en la seva direcció), crisi asmàtica, reaccions al·lèrgiques.

Les contraindicacions relatives s’han de valorar pel professional en cada cas.

Quant dura un tractament?

Les sessions tenen una durada variable. La durada de les sessions depèn tant del grau d’afectació, com de la zona a tractar, ja que és fonamental seguir la direcció dels fluxos limfàtics, treballant prèviament les zones que estan més properes a la desembocadura de la circulació limfàtica en la sanguínia.

En general, una sessió dura entre 60 i 90 minuts, però també pot ser més curta o més extensa.

La freqüència de les sessions també és variable. Hi ha afeccions que tenen un tractament limitat en el temps, però hi ha processos crònics que sempre necessitaran tractament amb DLM per mantenir el seu equilibri o postergar l’avanç dels seus trastorns, millorant també el benestar de la persona.

En general, la freqüència de les sessions augmenta al principi del tractament. Com més sessions, més efectiu serà el tractament. L’òptim seria una sessió diària en molts casos, però depenent de les afeccions de la persona, es poden realitzar cada dos dies, o tres dies a la setmana, o un a la setmana. Al cap d’unes setmanes, depenent de l’evolució, es podria espaiar als 15 dies, després a les tres setmanes i per tractaments de manteniment, mínim un cop al mes.

En casos de limfedemes, és fonamental que el tractament sigui constant en el temps, i també requereix més temps de tractament a cada sessió, tant per les característiques del tipus de drenatge limfàtic, com per la necessitat d’embenar o col·locar el manguito que tingui el pacient al final de la sessió, per a que es mantingui més ben continguda la limfa durant les hores següents, per tal de que el tractament sigui el més efectiu possible.

Sóc limfoterapeuta titulada per l’Institut Ferlo en els dos nivells de Drenatge Limfàtic Manual Mètode Dr. Vodder, duts a terme a l’Espai Manual, per la Dra. Adora Fernández i per la professora Conxita Lozano, referents de la transmissió del Drenatge Limfàtic Manual Mètode Dr. Vodder. En el primer nivell també vaig ser alumna de la fisioterapeuta Marifé López i prèviament havia cursat Drenatge Limfàtic Manual en el Màster d’Infermeria Naturista, alumna de Geneviève Fabre.

DLM orelles