El massatge ha existit des dels primers temps de la humanitat, i es pot demostrar en els llibres sagrats de l’hinduisme o en els Llibres Blancs xinesos de Kong Fu. A la majoria de cultures es troba història del massatge, ja que pels seus efectes beneficiosos, és quelcom que s’ha anat desenvolupant de formes diferents.

El quiromassatge és la tècnica creada pel Dr. Vicente Lino Ferrándiz, metge naturista alacantí nascut al 1893, basada en tècniques de massatge alemanyes, suïsses i orientals. El Dr. Ferrándiz li va atorgar el nom de quiromassatge per a diferenciar-la de les ja existents, i el seu significat és «massatge amb les mans», sense ús d’aparells.

Efectes del Quiromassatge

Els efectes del quiromassatge a l’organisme són bàsicament de dos tipus: mecànics, tant locals com reflexes, i psicosomàtics. Especificant una mica més, es trobarien efectes sobre múltiples sistemes del cos:

Circulació sanguínia: És beneficiós tant en la circulació venosa com en l’arterial. El massatge activa la velocitat de la circulació venosa, afavorint el retorn venós, especialment important a les cames. Quant a la circulació arterial, al tractar profundament les masses musculars, les persones que pateixen trastorns isquèmics, del tipus de l’anomenada claudicació intermitent a les cames, gaudeixen de millor coloració i temperatura i reducció de la claudicació, al rebre unes quantes sessions de quiromassatge.

Circulació limfàtica: L’estimulació de la pell amb el massatge accelera la circulació limfàtica, ja que el naixement dels vasos limfàtics es troba a nivell cutani, afavorint el seu drenatge, tan necessari en persones amb retenció de líquids, especialment en èpoques caloroses, i en dones que pateixen limfedema després d’una mastectomia.

Sistema nerviós: El massatge, tot i que no es pot aplicar directament a un nervi, actua relaxant o estimulant les zones adjacents, reduint el dolor en una contractura muscular. El contacte amb els receptors nerviosos de la pell que es produeix durant un massatge, dóna lloc a una reacció que comença a la pell, viatja per la medul·la espinal fins a l’àrea sensitiva cerebral, i produeix una resposta des de l’àrea motora del cervell que arribarà fins als grups musculars propers, generant una contracció o una relaxació, en funció de la maniobra realitzada. També pot estimular la fabricació d’endorfines, que són uns pèptids opiacis produïts pel nostre organisme, que tenen efectes analgèsics i antiinflamatoris, generant una sensació de benestar.

Sistema muscular: Es poden generar efectes relaxants o tonificants, en funció de les maniobres utilitzades. Sempre hi haurà una eliminació de toxines de les fibres musculars, i també podrem aconseguir un efecte neuromuscular important, al facilitar la seva contracció i posterior relaxació.

Sang: El número de glòbuls vermells augmenta amb el massatge, tant en persones saludables com anèmiques. Especialment recomanable a nivell abdominal, ja que estimula la funció formadora d’hemoglobina.

Pell: Augmenta la temperatura de 2 a 3 graus, important en persones amb trastorns circulatoris isquèmics i neurovegetatius. També produeix un efecte beneficiós sobre les fibres nervioses que es troben a la pell i que actuen de forma reflexa a altres zones del cos, produint una millora general.

Teixit adipós: Especialment en la cel·lulitis, el quiromassatge accelera el metabolisme al augmentar la circulació, ajudant a la reabsorció de líquids intersticials, millorant d’aquesta manera la cel·lulitis.

Ossos: El quiromassatge produeix millora en l’atròfia òssia generada per la immobilització posterior a una fractura. Això es produeix al estimular la pell, la circulació sanguínia i limfàtica, i els músculs immobilitzats i hipotròfics.

Metabolisme: El quiromassatge accelera el metabolisme de la persona, fet que està demostrat químicament, amb l’augment de l’oxigenació cel·lular i amb l’augment de l’eliminació de nitrogen i clorur de sodi.

Sistema digestiu: Especialment beneficiós en l’estrenyiment crònic, ja que els òrgans buits de l’aparell digestiu, estimulats pel quiromassatge, equilibren la seva funció peristàltica, augmentant la mobilitat i millorant el seu buidatge.

Dimensió psicològica: L’estat de relaxació al qual es pot arribar al rebre un massatge afavoreix la descàrrega de tensions i d’estrés, sentint-se recomfortades i millorant la qualitat del descans nocturn. És molt beneficiós, tant en persones que pateixen ansietat com a les que pateixen estats depressius, o el síndrome ansiós-depressiu, ja que estimula la secreció d’endorfines, les quals proporcionen un efecte de benestar i comfort que ajudarà a la persona a sentir-se millor.

Com podem observar, un massatge amb les mans, a més a més de ser una tècnica agradable, és molt terapèutic per a nombroses funcions corporals.

Sóc quiromassatgista titulada per l’Escola de Massatge Manual Dr. Sagrera Ferrándiz, reconeguda escola de Quiromassatge per la transmissió directa de la tècnica de Quiromassatge pel seu creador, el Dr. Vicente Lino Ferrándiz i pel Dr. Jordi Sagrera i la resta de l’equip docent. Els meus professors van ser el mateix Dr. Jordi Sagrera i els fisioterapeutes Arseni Sánchez i Sonia Rodrigo.

Actualment, l’escola ja no existeix, però els seus integrants continuen transmetent els seus coneixements a l’Espai Manual, en el cas de l’Arseni Sánchez i la Marifé López, i a ISMET, en el cas del Dr. Jordi Sagrera.

El Segon Nivell el vaig cursar a l’Espai Manual, curs de 96 hores impartit per Arseni Sánchez, Marifé López, Dolors Tous, Mario Lloret i Carles Roy.

quiromassatge