El Massatge Oncològic és el massatge que s’adapta a les necessitats de les persones amb càncer. Aquesta pràctica especialitzada requereix terapeutes que estiguin formats i que tinguin especial atenció a les necessitats físiques, emocionals i psicològiques de l’usuari, a tots els estadis del càncer, des del diagnòstic, tractament, recuperació o pal·liatius.

És un massatge que fa pressions molt suaus, no és un massatge profund. És un massatge que té com a objectiu aportar benestar a la persona que està en un procés oncològic, així com a qualsevol persona que requereixi un massatge més suau, com per exemple en persones que pateixen fibromiàlgia.

La tècnica del Massatge Oncològic que he après a Ismet per la infermera i fisioterapeuta Sonia Carrera i les quiromassatgistes Montse García i Montse Espejo, prové d’Austràlia. Elles van ser formades per la Kate Butler i la Mónica Moreno, col·laboradores d’OMG (Oncology Massage Global), creat per l’hematòloga i massatgista Eleanor Oyston, que és la fundadora del programa de formació de Massatge Oncològic d’Austràlia.

El primer hospital que es va posar en contacte amb Eleanor Oyston per aplicar el Massatge Oncològic va ser Austin Hospital (Austràlia) a l’Olivia Newton John Cancer and Wellness Centre, on Eleanor els va ajudar a desenvolupar un centre de benestar que oferís massatge oncològic.

Al 2004, el treball de recerca del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York), va mostrar els clars beneficis del massatge per a les persones amb càncer, en el tractament del càncer i per als que viuen amb antecedents de càncer (Cassileth i Vickers, 2004).

Aquest estudi es va dur a terme en un període de 3 anys, durant el qual es van tractar 1290 pacients que van valorar abans i després del massatge, de l’1 al 10, la severitat dels símptomes de dolor, fatiga, estrès/ansietat, nàusees, depressió i altres símptomes.

El resultat de l’estudi va ser que la puntuació dels símptomes es va reduir en un 50% aproximadament. Els pacients ambulatoris milloraven un 10% més que els ingressats. Els beneficis persistien en els pacients ambulatoris i no experimentaven regressió a la puntuació inicial durant les 48 hores de seguiment.

En concret, les conclusions del Memorial Sloan Kettering Cancer Center van ser:
–> 42% de millora en nivells de fatiga
–> 47% de millora en nivells de dolor
–> 51% de millora en nàusees
–> 50% de millora en nivells d’ansietat
–> 48% de millora en informes de depressió
–> 48% de millora en altres símptomes (sequedat de boca, dificultats en la respiració, memòria i son).

Aquestes dades indiquen que el massatge oncològic s’associa amb una millora substancial en pacients amb càncer.

Per a més informació, cito la web de l’Oncology Massage Global d’Austràlia: https://oncologymassageglobal.com.au/oncology-massage/

massatge
Massatge Oncològic